"Τα διδάγματα του παρελθόντος ας γίνουν 'πατήματα' του παρόντος στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον"Από τον Σεπτέμβριο 2014 ο συντάκτης μετοικεί στο Hull της Μ.Βρετανίας ως διδακτορικός ερευνητής του University of Hull-School of Law & Politics.
Το παρόν blog δεν θα ανανεώνεται αλλά παραμένει ενεργό για χάρη των φίλων σπουδαστών του ΕΑΠ που μπορεί να βοηθηθούν από τις δημοσιευμένες εργασίες και τις βιβλιογραφικές πηγές στην εκπόνηση των δικών τους εργασιών.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ (Αναδημοσίευση Άρθρου)

ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ

            Στις επερχόμενες εκλογές, αν και η ελληνική πολιτική έχει παραμείνει ‘αρχηγοκεντρική’, ίσως είναι η πρώτη φορά που τίθεται μετ’ επιτάσεως το ζήτημα όχι του ‘ΠΟΙΟΣ’ αλλά του ‘ΠΩΣ’ της επόμενης μέρας. Δηλαδή των πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων της οικονομικής και θεσμικής κρίσης, ανεξάρτητα από τον νικητή των εκλογών.
            Στα πλαίσια της ανάγκης των κομμάτων για πολυσυλλεκτικότητα και σε συνδυασμό με την επιταγή των καιρών για κυβερνητικές συνεργασίες, τίθενται τα εξής διλλήματα:
·         Πρέπει μια ιδεολογία και ο πολιτικός φορέας που την εκφράζει, να προσδιορίζουν ένα στενό πυρήνα αμετακίνητων αρχών, δηλαδή να περιχαρακώνουν ένα ελάχιστο τόπο συνάντησης με τους αντιπάλους ή αντίθετα να ανοίγουν τις θύρες σε ένα διευρυμένο πλαίσιο κανόνων, που να αγκαλιάζει ακόμα και ανόμοια ιδεολογικά στοιχεία ή ετερογενείς προσωπικότητες ?
·         Θα είναι ιδεολογικά προσανατολισμένη η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης ή θα προσαρμόζεται σαν χαμαιλέοντας στις απαιτήσεις κάθε ξεχωριστού προβλήματος ?
·         Πόσο πιθανή είναι η ‘παγίδα της ουτοπίας’, δηλαδή η πίστη ότι είναι εφικτή η υλοποίηση ενός ιδεολογικού οράματος, ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές συνθήκες της πραγματικότητας και τις απαιτήσεις των αγορών-δανειστών ?
·         Πόσο βιώσιμο είναι το ‘τσαλάκωμα’ των ιδεολογιών, προς χάριν μιας κυβερνητικής συνεργασίας ?

            Σπάνια ως ψηφοφόροι φτάνουμε στην κάλπη με θεωρητικούς προβληματισμούς και ιδεολογικές ανησυχίες. Συνήθως τα πρακτικά προβλήματα και η ‘σκληρότητα’ της σύγχρονης εποχής, μας αναγκάζουν να αποφασίζουμε υπό το πρόσταγμα της αυτοσυντήρησης. Παρόλα αυτά, μας αρέσει να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ιδεολόγοι και ότι επιλέγουμε ποιος θα μας κυβερνήσει βάσει ιδεολογικών κριτηρίων. Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε στην ανθρώπινη βάση μας ?
            Να ξαναβρούμε δηλαδή τις αξίες και τις αρχές μας, μακριά από κομματικούς καιροσκοπισμούς και μικροπολιτικές συναλλαγές, φτιάχνοντας υγιείς πολιτικούς φορείς με σαφείς προσανατολισμούς και σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας. Να καταργήσουμε τον πελατειακό χαρακτήρα του κράτους και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Κοινωνία Πολιτών που θα λειτουργεί επικουρικά και ελεγκτικά, όπως ήδη συμβαίνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Να ενταχθούμε με ζήλο στον πολιτικό στίβο, ως ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες με άποψη και λόγο και όχι ως κομματικά στρατιωτάκια.
            Αν όλα τα παραπάνω έχουν αξία, ας βάλουμε ξανά στη ζωή μας την πίστη και το όραμα.… ότι κι αν είναι αυτό που πιστεύουμε. Ας μην αφήσουμε τη στυγνότητα της εποχής να σκοτώσει το όνειρο που κρύβουμε μέσα μας, για χάρη μιας ανεκτής αλλά φτηνής καθημερινότητας.


©Ιωάννης Ζήσης - Μαρούσι 30/5/2012
www.zisisioa.blogspot.com
zisisioa@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας.